Ερωτήσεις

Τι είναι οι Τζουμέικερς;

“Οι Τζουμέικερς” είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο στο οποίο μια κοινότητα ανθρώπων συνεργατικά σχεδιάζει και κατασκευάζει εργαλεία για αγροτική παραγωγή μικρής κλίμακας.

Πού βρίσκεται το εργαστήριο; Mπορώ να το επισκεφθώ;

Το εργαστήριο βρίσκεται στο Καλέντζι, στον Δήμο Β. Τζουμέρκων (χάρτης).

Στην παρούσα φάση ο χώρος δεν ειναι καθημερινά ανοιχτός μιας και το εγχείρημα βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης και ζητούμε την υπομονή σου μέχρι την ολοκλήρωσή της. Αν κάποιος/α ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τον χώρο για κάποια κατασκευή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο tzoumakers@protonmail.com.

Πώς μπορώ να κατασκευάσω κάτι στο εργαστήριο;

Δες τον κανονισμό χρήσης του χώρου και ακολούθησε τα σχετικά βήματα (παρ. 5β).

Θέλω να μοιραστώ μια ιδέα που έχω υλοποιήσει ή ψάχνω λύση σε ένα αγροτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Πού μπορώ να απευθυνθώ; 

Δες εδώ πως μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας ή μοιράσου τη σκέψη σου με την κοινότητα στη mailing λίστα μας ή στο facebook group της κοινότητας.

Φτιάχνετε εργαλεία κατά παραγγελία;

Θα προτιμούσαμε να συμμετέχεις στην κατασκευή αυτού που χρειάζεσαι. Αν, όμως, βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι και πόροι μέσω της κοινότητας, τότε μπορούν να σχηματιστούν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αναλάβουν την κατασκευή του εργαλείου ή της ιδέας που έχει προταθεί από εσένα. 

Στην παρούσα φάση μετάβασης δεν υπάρχουν οι πόροι για να αναλάβουμε τη δημιουργία νέων εργαλείων. Με τη συνδρομή της ευρύτερης κοινότητας μπορούν να επιτευχθούν πολλά όμως. Γι’ αυτό καλούμε άπαντες να συνδράμουν ανάλογα με τις ικανότητες, δυνατότητες και τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, ο χώρος μας μπορεί να αξιοποιηθεί από ομάδες που θα δημιουργηθούν από όλους εσάς για να λύσουν μια ανάγκη. Εμείς στην διαχείριση θα κάνουμε οτι μπορούμε να βοηθήσουμε.

Όταν το μοντελο διαχείρισης και οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος παγιωθεί τότε θα έχουμε την δυνατότητα να αναλάβουμε εξ’ ολοκλήρου την διαδικασία. Αλλά μέχρι τότε οι τζουμέικερς σε χρειάζονται. Μη διστάσεις να μοιραστείς την ιδέα ή την ανάγκη σου με την κοινότητα μέσω της mailing λίστας ή στο facebook group.

Πού μπορώ να βρω τα σχέδια για τα εργαλεία που κατασκευάζετε;

Μπορείς να βρεις τη λίστα με τα εργαλεία εδώ.

Μέχρι και το τέλος του 2024 θα έχουμε ολοκληρώσει την τεκμηρίωση των παραπάνω εργαλείων (σχέδια, οδηγίες, φωτογραφίες, λογισμικό), ώστε να μπορεί ο/η καθένας/μια να τα κατασκευάσει τοπικά. Μέχρι τότε μπορείς να επικοινωνείς μαζί μας για τυχόν απορίες μέσω του tzoumakers@protonmail.com ή του facebook group της κοινότητας ή της mailing λίστας μας.

Πώς μπορώ να συνεταιριστώ ή να συνεργαστώ με άλλους/ες επαγγελματίες;

Επικοινώνησε μαζί μας εδώ ώστε να δούμε πώς μπορούμε να σε υποστηρίξουμε. Εναλλακτικά, μοιράσου τη σκέψη σου με την κοινότητα στη mailing λίστα μας ή στο facebook group.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο εργαλείο που έχετε κατασκευάσει;

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τα εργαλεία τα οποία είναι κοινής χρήσης και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να καλύψεις μία ανάγκη σου. 

Τα εργαλεία κοινής χρήσης που έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο είναι τα εξής:

  • το τριβείο αρωματικών φυτών
  • ο πασσαλοκαρφωτήρας
  • η μηχανική πρέσα 
  • το σκαπτικό χειρός

Μπορείς να μας στείλεις το αίτημά σου στο tzoumakers@protonmail.com με θέμα: “Αίτημα χρήσης εργαλείου”.

Πώς μπορώ να μελετήσω ή να προωθήσω το εγχείρημά σας;

Επικοινώνησε με τους ερευνητές της ομάδας εδώ.