Χρονολόγιο μετάβασης

Τον Νοέμβρη του 2022 ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση με σκοπό οι Τζουμέικερς να περάσουν στα χέρια της τοπικής κοινωνίας. Η αρχή έγινε με τη δημοσίευση του ανοιχτού καλέσματος για συμμετοχή στη διαβούλευση μαζί με μια μικρή ιστορία/ανασκόπηση των Τζουμέικερς.

Τους επόμενους έξι μήνες, η ομάδα του συντονισμού της δημόσιας διαβούλευσης συζήτησε με εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλογών της περιοχής, ξενώνες της περιοχής, φορείς κοινωνικής οικονομίας από τον νομό Ιωαννίνων, αιρετούς από τους Δήμους Β. Τζουμέρκων και Κ. Τζουμέρκων και την Περιφέρεια και την ευρύτερη κοινότητα των Τζουμέικερς. Κατατέθηκαν δύο προτάσεις για το μέλλον των Τζουμέικερς. Τον Ιούνη του 2023, δημοσιεύτηκαν εδώ οι δύο προτάσεις μαζί με μια σύνοψη της διαδικασίας μέχρι τότε. Το έγγραφο ήταν ανοιχτό προς σχολιασμό.

Τον Ιούλη του 2023, έλαβε χώρα μια συζήτηση μεταξύ των δύο ομάδων, που κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο ανοιχτό κάλεσμα, και του P2P Lab που συντόνιζε τη διαδικασία μετάβασης. Έγινε σύνθεση των δύο προτάσεων η οποία συζητήθηκε ανοιχτά και διά ζώσης στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Καλεντζίου/Πλαίσιας.

Παραβρέθηκαν πάνω από 40 άτομα και συζητήθηκε διεξοδικά η πρόταση καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα του εγχειρήματός μας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή ομοφώνως και μέχρι τα μέσα της άνοιξης του 2024 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση. Είμαστε περήφανες και περήφανοι για ό,τι πετύχαμε μαζί. Γιατί σημασία δεν έχει ούτε ο προορισμός, ούτε το ταξίδι. Αλλά η παρέα.